czwartek, 4 grudnia 2014

DYNIA - "BRZUCHATE WARZYWO"

Z takim określeniem tego wspaniałego warzywa spotkałam się w jakimś czasopiśmie rolniczym. Uważam, że doskonale do niej pasuje. Nie muszę chyba nikogo przekonywać jak bardzo jest wartościowa. My uprawiamy dynię od wielu lat. Można przygotować ją na różne sposoby. Ja wykorzystuję dynię do sporządzania zup, smakowitych kluseczek, placuszków, jako dodatek do sporządzania sosów do makaronu. Od niedawna dodaję ją do ciast, a teraz będę piekła muffinki i ciasteczka zobaczymy jak będą smakowały z dodatkiem pani dyni. Oto kilka fotek jak powstają zapasy na zimę.



Dynia olbrzymia. Tylko taką mieliśmy w tym roku.




Pokrojona w dowolną kostkę.
Słoiczki przygotowane.



W międzyczasie coś na obiad. Wspomniane wcześniej kluseczki.
Teraz tylko dodać gulasz. Ja najbardziej lubię z cebulką i białym serem.


Dynia w zalewie słodko-kwaśnej.

Już tylko wynieść do spiżarenki.




Mus z dyni. Gotowy do zupy, kluseczek i ciasta.

Produkty przygotowane. Tylko wycisnąć sok. Zapewniam sok z dodatkiem dyni jest znakomity. Można dodawać różne owoce. Ja dzisiaj miałam tylko widoczne na zdjęciu.


A teraz Wasze zdrowie.

























Bardzo dziękuję za liczne odwiedziny. Komentarze dodają otuchy i utwierdzają,  że to co robimy ma sens.Serdecznie pozdrawiam:):):)

8 komentarzy:

  1. Wstyd mówić, ale ja nic nigdy nie robiłam z dyni. Kiedyś jadłam gotowaną dynię zalaną mlekiem i tak się zniechęciłam, że nawet nigdy nie próbowałam. Ale widzę jak Wy robicie takie pyszności to może za rok się skuszę. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam gorąco. Potrawy są smaczne i nawet w niektórych dyni się nie wyczuwa np. placuszki z dodatkiem ziemniaków. Pyszne są racuszki gdyż dynia jest słodkawa. Zresztą wszystko jest dobre. Dynia to kopalnia zdrowia.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mnie zaciekawiłaś tymi kluseczkami z dyni i przyznam szczerze, że bardzo jestem ciekawa smaku takiego soku. Dynię najczęściej jadam marynowaną... Chyba musze to zmienić...
    Pozdrawiam ciepło :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zmień koniecznie na pewno będziesz zadowolona. Jeśli chodzi o sok jest wyśmienity. Dynia nie jest wyczuwalna w połączeniu z innymi składnikami.Proporcje i inne owoce dobieramy według gustu. Polecam. Szkoda, że mieszkasz tak daleko zaprosiłabym Cię na degustację:):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też żałuję, że nie mogę się wprosić na takie pyszności ;)
      Pozdrawiam ciepło :-)

      Usuń
  5. Piękny okaz zdrowia i smaku. Zaprawy cenne i na pewno smakowite.
    U nas w tym roku żadna dynia nie urosła, za to kabaczków było mnóstwo.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam i bardzo się cieszę, że jesteś. U nas odwrotnie kabaczki nie dopisały. Były tylko godne polecenia okrągłe cukinie i kilka dorodnych
      dyni. cenne są to warzywka. Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  6. Soku z dyni jeszcze nie piłam, przetworów tez nie kosztowałem :(

    OdpowiedzUsuń